Zuleika Crosa

dr. sc. izv. prof.

SAŽETAK

Referenti identiteta u migracijskim kontekstima: hrvatski narod i urugvajska nacionalna država u Argentini.

 

Ovo je izlaganje usmjereno na to da identificira posebnosti vezane za identitetske manifestacije u migracijskim kontekstima, a koje se odnose na pripadnost etničkim zajednicama i nacionalnim državama.

Imajući ovaj cilj na umu, analizirat će se kako pojmovi kao što su narod, zajednica i etnija, omogućuju Hrvatima u Argentini da se prepoznaju kao Hrvati u vremenskom razdoblju koje uključuje četiri generacije.

Zatim ćemo se pozabaviti slučajem urugvajske imigracije u Argentini, uzimajući u obzir samoidentifikaciju tih doseljenika kao Urugvajaca na temelju rođenja na teritoriju nacionalne države Urugvaj. U tom smislu, određeni državni identitet omogućuje identifikaciju samo jedne generacije urugvajskih imigranata. Isto tako, ovaj identitet ima veze sa stanovitim stranačko-političkim svrstavanjima i državnom lojalnošću, a i s ustavom takozvane Istočne Republike Urugvaj s kraja 19. stoljeća.

Općenito, u ovom radu nastoje se analizirati manifestacije identiteta u migracijskim kontekstima, polazeći od svojih različitih poveznica. U ovom konkretnom slučaju, analizira se kako ideje naroda i nacionalne države u određenim vremenskim razmacima utječu na samoidentifikaciju migranata.